Salam sejahtera semua, kali ini saya nak share apa yang korang kena buat sebelum pergi travel. Harap bermnfaat =)

Keselamatan & Kesihatan

1. Periksa dengan doktor dan pembawa insurans anda. Semak semula dan pastikan anda mempunyai semua vaksin yang betul dan anda telah memperbaharui semua preskripsi penting.

Juga, minta pembekal insurans perubatan jika polisi anda terpakai di luar negeri untuk kecemasan. Jika tidak, anda boeh pertimbangkan insurans tambahan.

2. Bawa salinan pasport anda. Sekiranya pasport anda dicuri atau hilang, anda perlu kembali ke negara anda.

3. Tinggalkan salinan pasport anda. Untuk tambahan, tinggalkan salinan pasport anda di rumah atau dengan seseorang yang anda percayai. Pertimbangkan membuat salinan elektronik yang boleh anda simpan dalam akaun e-mel anda.

4. Daftar dengan kedutaan anda. Jika ada masalah di negara, ini akan memudahkan kerajaan anda menghubungi anda dan membawa anda ke keselamatan.

Wang

5. Tukar wang anda sebelum pergi. Pastikan anda tahu rate semasa supaya tidak rugi semasa tukar nanti.

6. Pastikan kad kredit anda akan berfungsi di negara yang anda lawati. Bank-bank Eropah telah beralih hampir kepada teknologi cip-dan-PIN yang lebih selamat, dan lebih sedikit perniagaan di luar negara menerima kad jalur magnetik yang ketinggalan zaman.

7. Pergi ke bank atau ATM di negara yang anda lawati. Pusat penukaran di lapangan terbang atau di sekitar bandar cenderung menjadi masalah besar. Anda tidak akan dikenakan biaya banyak di ATM atau bank, dan penukaran itu akan tepat.

8. Sentiasa dapatkan wang tunai tempatan. Bukan setiap tempat mengambil kad kredit. Tempat yang sangat penting seperti kereta api atau bas.

9. Call bank atau pembekal kad kredit anda. Kadang-kadang bank berfikir bahawa penipuan mungkin terjadi jika transaksi tiba-tiba terjadi di Bali sedangkan anda dari Selangor, dan mereka akan mematikan kad Anda sebagai langkah keselamatan.

10. Semak bayaran masuk / keluar negara. Sesetengah negara memerlukan pelancong membayar untuk memasuki atau meninggalkan negara. Yuran ini tidak termasuk dalam harga tiket penerbangan anda, dan boleh berkisar antara RM25 hingga RM200.

Buat Research Untuk Jimat

11. Beli tiket sekarang untuk tempat yang anda tahu yang anda mahu lawati atau lihat. Dengan membeli terlebih dahulu, anda akan dapat jimat lebih banyak, dan mencari lebih banyak tawaran yang ada. Sentiasa periksa promo air asia di website mereka.

12. Dapatkan buku panduan. Buku panduan biasanya termasuk peta, kata kunci atau frasa, dan memberikan anda maklumat yang cukup pada laman web tertentu yang anda tidak perlu membeli risalah di tempat tersebut. Dan memuat turun aplikasi sebelum anda melancong. Elakkan memuat turun caj dari pembawa wayarles anda dan dapatkan aplikasi anda sebelum anda pergi.

13. Peristiwa penyelidikan berlaku semasa anda berada di sana. Ini akan membantu anda memastikan anda tidak kehilangan acara terbaik yang berlaku di bandar – perkara-perkara yang menyeronokkan seperti perayaan, upacara dan acara semula jadi. Juga pastikan untuk penyelidikan sebagai beberapa hidangan kebangsaan untuk dicuba. Anda tidak mahu meninggalkan negara tanpa mengalami apa yang diketahui.

Elektronik

14. Bawa penyesuai pengecas. Negara mempunyai palam dan voltan yang berbeza. Jadi jika anda mahu menggunakan iPod anda, pastikan anda boleh mengecasnya.

15. Semak voltan elektronik anda. Dari pengalaman saya sendiri, saya tahu bahawa tidak ada yang lebih buruk daripada mempunyai penyesuai dan masih tidak dapat menggunakan alat pengering atau pelurus kerana voltan tidak cukup tinggi untuk negara itu.

16. Aktifkan keupayaan global telefon anda. Biasanya ada caj untuk melakukan ini, tetapi ia jauh lebih rendah daripada caj perayauan yang akan anda dapatkan jika anda tidak.

Semoga anda semua dapat manfaat daripada perkongsian ini. Semoga anda jumpa pakej percutian dalam dan luar negara yang anda idamkan.

Nak cari pakej korea yang berbaloi? Kami cadangkan anda cari company oleh ARBA Travel. Sekian itu sahaja tips daripada kami =)